Pierogi‎ > ‎

Międzynarodowe pierogi

Międzynarodowe pierogi

Pierogi są potrawą bardzo chętnie przyrządzaną przez naszych rodaków. Spożywamy je z coraz to nowszymi kompozycjami farszu, a ich znaczenie jako elementu kuchni polskiej stale rośnie. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się rodowodowi tego zdrowego dania.
Jesteśmy przekonani, że pierogi to typowo Polska potrawa, tymczasem różnego rodzaju pierogi
znajdziemy w wielu innych kuchniach świata. Kolebką pierogów są Chiny, gdzie są one między
innymi potrawą noworoczną (pierożki Jiaozi) oraz częścią codziennego zestawu przekąsek (won
ton, guo tie). Rosjanie jedzą pielmieni, to rodzaj pierogów, które wypełnione są mięsnym farszem.

Włosi jako pierwsi w Europie wprowadzili na swoje stoły pierogi. Włoskie ravioli są prostokątne i
najczęściej nadziewane farszem z mięsa, sera lub warzyw, szczególnie szpinaku. Tortellini natomiast
przypominają nasze rodzime uszka i najczęściej nadziewane są serem, mięsem lub grzybami.
Podaje się je z rozmaitymi sosami. Niemcy również mają swoją odmianę tej prostej w przygotowaniu potrawy, nazwaną Maultaschen i wypełnioną nadzieniem z warzyw, mięsa lub twarogu.

Do Polski pierogi trafiły najprawdopodobniej w XIII wieku i początkowo przygotowywane były jedynie specjalnie z okazji świąt. Każdemu świętu przyporządkowany był kształt oraz farsz pierogów. Obecnie jadamy pierogi nie tylko od święta. Wypełniamy je niezliczonymi rodzajami nadzień, rozmaitymi mięsami (drób, wołowina, wieprzowina), owocami (truskawki, jagody, wiśnie itd.), serami (ricotta, twaróg itd.), grzybami (borowiki, podgrzybki) oraz warzywami (szpinak, kapusta kiszona, dynia itd.).

Pierogi świetnie sprawdzają się zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi nadzieniami. Nieskończona ilość możliwości komponowania farszu do pierogów sprawia, że są polem do popisu dla osób lubiących eksperymenty kulinarne.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.
Comments