Pierogi‎ > ‎

Pierogi francuskie a tradycyjne

Pierogi "francuskie" a tradycyjne

Autorem artykułu jest Kasia S.

Oba przepisy zachwycają swoim smakiem. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, ale polecam również warzywno-serowe przysmaki :-) A Ty jakie dziś wybierzesz warzywne czy tradycyjne?

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

Ciasto:

2,5 - 3 szkl. mąki

1 jajo

0,5 szkl. letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)

szczypta soli

 

Nadzienie:

800 gr kapusty kiszonej

40 gr suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć, odcedzić i posiekać)

1 cebula

sól (ja doprawiam wegetą), pieprz

1 łyżka masła

 

Rada: Najlepiej kapustę i wymoczone grzyby przemleć przez maszynkę.

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Dodać kapustę z grzybami, dusić ok.25 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.

W między czasie wyrobić ciasto z mąki, jaja, wody i soli. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

 

Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.

 

Smacznego!

 

 

WARZYWNO-SEROWE PIEROGI FRANCUSKIE

 

Składniki:

 

5 pieczarek

3 papryki (czerwona, żółta, zielona)

2 cebule

3 - 4 ząbki czosnku

15 - 20 dkg sera żółtego

ciasto francuskie

tymianek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

jajo do smarowania

 

Wykonanie: 

Wyciąć pestki z papryki, czosnek obrać. Następnie pokroić w grube plastry: pieczarki, papryki i czosnek. Z obu stron posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać w oliwie. Podsmażyć na patelni teflonowej z obu stron na rumiany kolor. Odstawić do wystudzenia, po czym wszystkie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty oraz tymianek. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać.

Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze. Na mniejszych trójkątach ukłądać farsz, brzegi smarować rozbitym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem. Skleić boki. Tak gotowy pieróg smarujemy na wierzchu jajem i wykonujemy 3 nacięcia aby powstały 3 rogi które można otworzyć, ukazując wnętrze pieroga.

Układać na blasze i piec ok. 30 min. - do momentu aż się zarumienią.

 

Smacznego!

---

kasiak

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Comments