Pierogi "francuskie" a tradycyjneAutorem artykułu jest Kasia S. Oba przepisy zachwycają swoim smakiem. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, ale polecam również warzywno-serowe przysmaki :-) A Ty jakie dziś wybierzesz warzywne czy tradycyjne?PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Ciasto: 2,5 - 3 szkl. mąki 1 jajo 0,5 szkl. letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie) szczypta soli
Nadzienie: 800 gr kapusty kiszonej 40 gr suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć, odcedzić i posiekać) 1 cebula sól (ja doprawiam wegetą), pieprz 1 łyżka masła
Rada: Najlepiej kapustę i wymoczone grzyby przemleć przez maszynkę.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Dodać kapustę z grzybami, dusić ok.25 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia. W między czasie wyrobić ciasto z mąki, jaja, wody i soli. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.
Smacznego!
WARZYWNO-SEROWE PIEROGI FRANCUSKIE
Składniki:
5 pieczarek 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 15 - 20 dkg sera żółtego ciasto francuskie tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek jajo do smarowania
Wykonanie: Wyciąć pestki z papryki, czosnek obrać. Następnie pokroić w grube plastry: pieczarki, papryki i czosnek. Z obu stron posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać w oliwie. Podsmażyć na patelni teflonowej z obu stron na rumiany kolor. Odstawić do wystudzenia, po czym wszystkie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty oraz tymianek. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze. Na mniejszych trójkątach ukłądać farsz, brzegi smarować rozbitym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem. Skleić boki. Tak gotowy pieróg smarujemy na wierzchu jajem i wykonujemy 3 nacięcia aby powstały 3 rogi które można otworzyć, ukazując wnętrze pieroga. Układać na blasze i piec ok. 30 min. - do momentu aż się zarumienią.
Smacznego! --- kasiak Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl |
Pierogi >